eğitim setlerimizi alan kullanıcılardan ve kurslardaki öğrencilerimizden gelen sorular ve istekler üzerine;
autocad, 3ds max ve photoshop gibi yazılımları çalıştırabileceğimiz verimli kullanacağımız ve render alabilceğimiz bir bilgisayar nasıl olmalı hangi donanımlara sahip olmalı gibi sorulara cevap vermeye çalışacağım.
3ds max programını çalıştırmak ve etkin kullanabilmek için doğru yazılım eklenti ve donanımları tercijh etmek gerekiyor.
bu tercihleri yaparken, öncelikle 3ds max programını kullanımındaki amaç öenemldir.3ds max ülkemizdeki kullanım alanlarına baktığımda
1-mimari modelleme ve görselleştirme için
2-mobilya modelleme ve görselleştirme
3-animasyon uygulamaları
4-karakter modelleme (organik modelleme) ve render
bu gibi işlerde kullandığını görürüz. bu 4 seçenekte en çok sistemi zorlayacak olan şüphesiz animasyon uygulamalarıdır. animasyon işlemlerinde hareket – render ve buna bağlı süre otomatik olarak artacağından sisteme ciddi bir yük getirecektir. başta işlemci, ram, hdd ve psu olmak üzere donanımlar ciddi biçimde zorlanacaktır.bu nedenle laptop türü compact yapılı bilgisayarlar özellikle render işlemlerinde masaüstü pclere göre çokta verimli olmayacaktır. bu nedenle çok mobil çalışma zorunluluğunuz yoksa masaüstü bilgisayar tercih ediyorum.
3dsmax programın en çok kullanıdığı donanım biri doğal olarak işlemci olmaktadır. düşük hızlardaki ve güçlerdeki işlemciler render işlemlerini çok fazla uzamasına bazende saç baş yolmaya neden olabilir. hızlı ve etkin bir render için ön belleği çalışma hızı ve çekirdek sayısı fazla işlemlerci tercih edilmelidir. güncel olarak intel i7 4770 işlemciler veya amd fx 8350 işlemciler fiyat/performans indeksine göre tercih edebilirim.
yine işlemci ve hdd arasında veri alışverişi görevi gören ramlar düşük hızda ve düşük bellekte olan modelleri render ve diğer işlemleri yavaşlanmasına neden olacaktır. çok büyük max ve ps dosyalarında hızlı çalışma ve render performası için minimum 8 gb ram ve 1600 mhz değerler iyi olacaktır.
günümüzde harddiskler yerine geliştirilen ssd diskler yüksek hızda veri alışveriş kapasiteleri ve sağlamlıkları nedeniyle render işlemlerini bir miktar kısaltacağı gibi, ses ve performans açısından da son derece verimli olacaklardır. sadece işletim sistemi ve programının kurulacağı bir 80 veya 90 gb ssd disk tercihi sistemini ve sizi rahatlatıp hızlandıracaktır.
ayrıca yüksek poligonlu objelerle ve çok kapsamlı mimari projelerle çalışıyorsunuz 3ds max çizim ekranında döndürme , yakınlaşma gibi işlemler ekran kartı yetersiz ise zorlaşacak veya imkansız hale gelecektir. böyle problemlerle karşılaşmamak için özel geliştirilen quadro ekran kartı kullanmakla birlik te üst seviye nvidia chipsetli ekran kartıları kullanılması yerinde olacak. günümüzde artık gpu destekli render işlemleri için özel render motorları geliştirilmekte ve render işleminin bir kısmı ekran kartına yaptırılmaktadır. bu durum henüz başlangıç aşamasında diyebiliriz. iray render ve vray rt render motorları ile anlık render almak için nvidia cuda destekli gtx 560 ve üstü ekran kartları kullanmanız gerekmektedir.
render alırken sistem yoğun bir yük ve stres altına girdiğinden, bu durum güç kaynağından daha fazla enerji talebi anlamına gelmektedir. eğer kullanılan güç kaynağı düşük watt değerlerinde ve verimlik oranı düşükse render işlemlerinde kilitlenmelere hatta bilgisayarın komple kapanmasına neden olabilmektedir. güç kaynağı seçiminde seasonic, high power, xilence, corsair gibi markaları değerlendirin.
son olarak işlemciniz render esnasında yoğun olarak çalışacağında ısınacaktır. bu nedenle iyi bir işlemci soğutucu seçiniz.
özetle toplama bir masaüstü pc edinecekseniz güncel donanımlarla aşağıdaki sistemi önerebilirim.
intel sistem için i7 4770 işlemci , amd için fx 8350 işlemci
intel için asus z87 anakart, amd için asus 990fx pro r2.0 anakart
ortak parçalar
8 gb 1600 mhz cl9 ram
128 veya 120 gb ssd (marka size kalmış okuma ve yazma hızları önemli)
zotac gtx 660 ekran kartı (marka size kalmış) gpu render kullanmayacaksınız gt ekran kartları da sze yeterli gelecektir.
kasa corsair, cooler master gibi markalardan öneririm. fan sayısı ve soğutma ile sessizliğine dikkat edin.
minimum 600 watt seasonic, corsair veya highpower güç kaynağı iyi olacak.
işlemci soğutucusu noctua işlemci soğutucular çok iyi tavsiye ederim.
notebook önerisi isteyen arkadaşlar için 17.3 ekran boyutlarında notebook almaları çizim ve modelleme yazılımlarını kullanmaları açısında faydalı olacaktır. tabi dileyen daha uygun fiyata 15.6 inç ekranlık notebookları da tercih edebilirler.
msi i7 4700 işlemcili gtx 765 ekran kartlı 17.3 inç ekranlık notebook msi ge70 modeli
monster i7 4700 gtx 765 ekran kartlı 17.3 inç ekranlık notebook monster Q47MS-17571 modeli
kolaylıklar ve işlerinizde başarılar dilerim.
yazan: Sadık YAŞAR
blogundan alıntıdır.